Project 'Dieren in rampen en crises'

Resultaten en producten

Samen sterk voor dieren in nood tijdens rampen

In maart 2024 startte het project Dieren in Rampen en Crises. Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van de Vakraad Risico- en Crisisbeheersing. Stichting Dieren in Rampen coördineert het project vanuit de dierenhulporganisaties. Op deze pagina delen we de resultaten en producten die binnen het project worden ontwikkeld.

Lees meer over het project in de Factsheet project Dieren in Rampen en Crises.

Resultaten en producten

In het projectjaar 2024/ 2025 is gewerkt aan het opzetten van een structuur voor de samenwerking tussen veiligheidsregio’s en dierenhulporganisaties. Voor de veiligheidsregio’s is het belangrijk dat er één aanspreekpunt komt die kan worden gealarmeerd en daarna zorgt voor de nodige inzet en coördinatie van dierenhulp in de eigen regio. Hiervoor wordt een coördinerende dierenhulporganisatie (CDHO) ingesteld per regio. De CDHO moet een crisisorganisatie inrichten en een getraind crisisteam opzetten, dat weet hoe te werken bij een rampplek. Ook is er gekeken hoe dierenhulp opgeschaald kan worden wanneer meer mensen en middelen nodig zijn bij een inzet. Daarnaast zijn er stappen nodig om de samenwerking vorm te geven. Hiervoor zijn acht niveaus benoemd die zijn opgenomen in de kwaliteitsladder die je hieronder ziet. Bij verschillende niveaus zijn documenten geschreven over onderwerpen die bijdragen aan een stap. De documenten gaan over het opzetten van een crisisorganisatie bij de CDHO en de samenwerking tussen veiligheidsregio en dierenhulporganisaties. Ook zijn er instrumenten die kunnen worden gebruikt door de crisisbeheersing voor planvorming en integratie van dieren in de bestaande crisisstructuren en protocollen. 

Door op de afbeelding te klikken kom je in een PDF document met de links naar de documenten. Of klik op de volgende woorden om rechtstreeks in het document te komen: criteria voor coördinerende dierenhulporganisaties, voorbeeldscenario’s, basistrainingen, informatiekaarten, bestuurlijke netwerkkaart, modelovereenkomst, activiteiten bij kwaliteitsladder, opschaling en crisisorganisatie, crisisplan, taakkaarten, schema opvang en verzorging, noodpakket voor huisdieren en OTO activiteitenplan.

 

 

 

Kwaliteitsladder